Over mij

OVER

MARTIN SIJBESMA

Martin Sijbesma is geboren te Hartwerd (Fryslân) in 1968 en woont en werkt momenteel in de voormalig gereformeerde kerk van het rustieke Kûbaard. Na de basisschool heeft hij de opleiding huisschilder op de L.T.S. te Bolsward gevolgd. Later is zijn opleiding vooral autodidactisch geweest.

De bewuste keuze om kunstschilder te worden kwam in 1986. Het was vooral de realistische schilderkunst die hem boeide, met name uit de 17e en 18e eeuw. Zijn werken hebben een warme, romantische en verstilde inslag door de kleur en compositie.

Door zijn liefde voor oldtimers zie je de laatste jaren steeds vaker klassieke auto’s in zijn schilderijen. Tevens schildert hij graag interieurs, stillevens, veelal met antieke voorwerpen, groenten en fruit. "De geschiedenis van de schilderkunst leert mij dat het realisme nooit geheel is verdwenen, zelfs niet in de 20e eeuw. Deze kunstrichting is volgens mij een rode draad door de schilderkunst met diverse invalshoeken. Daarom is mijn uitgangspunt steeds de relatie tussen het eerder genoemde realisme en de hedendaagse tijd. Door de juiste combinatie van object en kleur wil ik rust uitbeelden en een sfeer van warmte, romantiek en nostalgie creëren." Het werk richt zich uitsluitend op het mooie van dingen, op harmonie en verstilling. De schilderijen van Martin Sijbesma zijn klassiek vakwerk.

Martin Sijbesma vervaardigt zijn schilderijen vrijwel uitsluitend in de zogenaamde glaceer-techniek (laag over laag) met olieverf op masoniet (houtpaneel) en doek.

WERKWIJZE

Beeldreportage van de techniek van het schilderen van de werken van Martin Sijbesma.

IN DE MEDIA

oktober 2022

Hart van Nederland – Crisis van Nederland – Martin en Ytsje zetten CV-ketel uit om hoge energieprijzen.

mei 202 

Omrop Fryslân – Hea! Heimwee naar de 18e eeuw. Als je bij Martin en Ytsje Sijbesma uit Kûbaard in huis komt, maak je een sprong terug in de tijd. De Sijbesma’s hebben heimwee naar de 18de eeuw en proberen te leven zoals toen.

november 2021

In de GrootBolsward-IJsselmeerkust een uitgebreid artikel over de kunstschilder Martin Sijbesma en zijn werk: “Ik wie een apart jonkje, eins altyd oan it tekenjen”.

juni 2021

In de ei-krant aandacht voor het werk van Martin, en dan speciaal voor de werken waarop de 2CV is geschilderd.

maart 2021

Uw Garage – Citroen TA Martin Sijbesma.

oktober 2020

In Landleven aandacht voor het werk van Martin met als titel: ‘Toen alles nog zo simpel was’.

januari 2019

Martin en zijn vrouw Ytsje in het TV-programma ‘Jouw stad, ons dorp’.

mei 2018

Bij KRO-NCRV op NPO 2 BinnensteBuiten: De Frieslandweek.

Een inkijkje in de niet alledaagse woning van Martin en Ytsje.

mei 2016

GPTV programma Uit de Kunst: De stillevens van Martin Sijbesma.

april 2022

Omrop Fryslân – Hea! Martin Sijbesma is keunstkilder yn Kûbaard.

2016

Voor de rubriek ‘Binnenkijken’ in NRC Handelsblad ging Thijs Wolzak zes jaar lang wekelijks langs bij mensen met een bijzonder huis. 

De serie biedt een intieme blik op hoe de mens grip probeert te krijgen op de wereld, en op zijn directe omgeving. Elke foto is een ontmoeting.

Ytsje en Martin Sijbesma leven zoveel mogelijk zoals men rond 1880 leefde. Ze verzamelen hun interieur op markten. Kleding laten ze ook wel eens maken, want vroeger waren de mensen kleiner.

maart 2009

Omrop Fryslân – Hea! : De Snoekebek.

contact

Atelier Martin Sijbesma

Petronella Moensstrjitte 8, 8732 EH Kûbaard, Friesland

m.sijbesma@kpnmail.nl

06 – 43 55 23 60